Vogels kijken in de Camargue 2

Tijdens deze meivakantie gingen we naar de Camargue (voor de derde keer) We overnachten hier 2 nachten, dus genoeg mogelijkheden om zeldzame vogels te vinden.





We kwamen aan bij het hotel en we zagen al meteen één van de vogels die we heel graag wouden zien, namelijk de:

Hop

We kwamen aanrijden en zagen 3 hoppen wegvliegen, nadat we onze kamer inliepen ging ik meteen naar buiten om te kijken of ze er nog zaten. Eerst kon ik ze niet vinden, maar later zat er een voor me te foerageren, ik heb prachtige foto's kunnen maken! Je kan de hop herkennen aan zijn zwart-witte vleugels, ook kan je de hop herkennen aan zijn oranje verenkleed.

dit is de hop die we daar zagen



Europese kanarie

Niet veel later hoorde ik een europese kanarie zingen. Eerst kon ik hem niet vinden maar later vond ik hem. Hij zat in een kale boom. De europese kanarie is te herkennen aan zijn gele lichaam.




Nachtegaal

Op de locatie waar ik de hop en de europese kanarie zag, hoorde we een nachtegaal. Later ook nog gezien in een ander gebied. Je kan de nachtegaal herkennen aan zijn zwarte oogje, de nachtegaal heeft een volledig bruin verenkleed. Tip: Als je de nachtegaal wil zien / horen, moet je vooral het geluid weten, want je ziet deze soort nauwelijks omdat de nachtegaal redelijk schuw is. 



Kleine zwartkop

Hetzelfde geldt voor de kleine zwartkop, we hoorde hem eerst, en bij een ander gebied zagen we hem. de kleine zwartkop heeft een heel kenmerkende roep en zang. Je kan deze soort herkennen aan zijn lange staart. Ook heel herkenbaar is zijn rode oogje. De kleine zwartkop die ik later fotografeerde zat erg verweg, daarom dus de wazige foto.



Cetti's zanger

Niet veel later hoorde we ook een cetti's zanger, helaas heb ik deze soort niet gezien. De cetti's zanger, nachtegaal en kleine zwartkop zijn helemaal niet zo zeldzaam in de Camargue, dus je hebt grote kans om deze soorten te horen en te zien. Je kan de cetti's zanger herkennen aan zijn lange oranje staart. Het verenkleed is helemaal bruin.

Nadat we het hotel verlieten, en naar ons eerste gebied gingen,  zagen we de hop en europese kanarie, en hoorde we al de nachtegaal, kleine zwartkop en cetti's zanger.

Het tweede gebied waar we heen gingen was Mas du Pont de Rousty, onderweg zagen we al een helehoop leuke vogels, hier een lijstje met welke vogels ik onderweg zag:

Zwarte ibis

We zagen allemaal donkere vogels met een lange snavel, zwarte ibissen! Ze foerageerde in een ondiep plasje, in een groepje. De zwarte ibis lijkt helemaal zwart, maar dat is het niet, deze soort heeft allemaal groene en roze glans op zijn vleugels. Ook kan je de zwarte ibis herkennen aan zijn lange snavel. We zagen vooral veel zwarte ibissen overvliegen (zie foto)



Zwartkopmeeuw

We reden verder en zagen een groep meeuwen op het water zitten, het bleken zwartkopmeeuwen te zijn. Je kon de zwarte kop goed zien, ook herkenbaar is de rode snavel. Hier een foto van een juveniele zwartkopmeeuw in vlucht




Steltkluut

Onderweg zagen we ook heel veel steltkluten, de eerste die we zagen was aan het foerageren bij een klein plasje. Je kan de steltkluut herkennen aan zijn zwarte vleugels en witte lichaam. De steltkluut heeft hele lange rode poten, ook heeft de steltkluut een dunne rode snavel.



Na al deze mooie soorten waren we aangekomen in het gebied. De eerste vogel die we er zagen was de:

Koereiger

We een helehoop koereigers overvliegen, later hebben we deze soort ook nog heel mooi gezien. Je kan de koereiger herkennen aan zijn witte verenkleed, ook heeft de koereiger een mooie geel-oranje snavel. De foto die je hieronder ziet is gemaakt in de Crau (later meer info daarover)



Bruine kiekendief

We zagen deze soort laag over het rietvliegen, natuurlijk bij een groot rietveld. We zagen een mannetje. Je kan de bruine kiekendief herkennen aan zijn bruine, grijze en zwarte vleugel herkennen.


Daarna kwamen we aan bij de vogelkijkhut, en zagen we onze eerste:

Flamingo's

Het licht op die dag was niet heel mooi, maar de dag erna wel. Ik heb op die dag prachtig flamingo's kunnen fotograferen (zie foto) Toen we ze als eerste zagen, zaten ze best dichtbij, later vlogen ze op en gingen ze aan de andere kant van de plas zitten. Je kan de flamingo herkennen aan zijn roze verenkleed en aan de lange nek.



Veldleeuwerik

Toen we ze zagen dachten we, '' zijn dit geen kuifleeuweriken?'' Maar helaas bleken het gewone veldleeuweriken te zijn. We zagen ze op een groot veld. Je kan de veldleeuwerik herkennen aan zijn getekende verenkleed, je ziet overal streepjes en bolletjes. Ik heb een veldleeuwerik vliegend kunnen fotograferen ( zie foto)



Lachstern

Opeens kwam er een redelijk grote stern langvliegen, de stern had een redelijk dikke en grote snavel. Het bleek een lachstern te zijn. Hij ging nog een heel mooi showtje houden, de hele tijd vloog hij langs ons waardoor ik een prachtige foto kon maken. Je kan de lachstern herkennen aan zijn grote en aan zijn grote zwarte snavel.



Daarna gingen we terug naar de hotel kamer, alleen toen we weg wouden zaten er een helehoop muggen onder en op de auto. Dus hou daar rekening mee, in het voorjaar en zomer zitten er veel muggen in dit gebied. 

Dag 2

Dag 2, op de planning staat een mooie wandeling door de Camargue, naar een gebied ten oosten van Saintes-Maries de la Mer.

Toen we aankwamen zagen we al heel veel mooie soorten die we eerder ook al hadden gezien zoals de kleine zwartkop en nachtegaal. Toen we bij het eerste watertje aankwamen, zagen we onze eerste nieuwe vogels, het vogelfeest begon met de:

Oeverloper

Hij vloog over, maar je kon duidelijk zien dat het een oeverloper was. Hij ging ook nog roepen en toen wisten we het zeker. We hadden deze soort al eerder gezien, maar niet bij de kust. Je kan de oeverloper herkennen aan zijn bruine verenkleed. De foto hieronder is eerder gemaakt tijdens de vakantie, helaas zat hij heel verweg, maar hij staat er wel duidelijk op.





Dwergstern

We waren nog aan het denken over de oeverloper, en er vloog alweer een dwergstern over. We zagen in dit gebied heel veel dwergsternen. De dwergstern is te herkennen aan zijn gele snaveltje met een zwarte snavelpunt. De dwergstern is ook een hele kleine vogel. Ik heb ook een dwergstern kunnen fotograferen (onderste foto) helaas waren we toen nog bezig met de oeverloper, dus is de foto niet heel goed gelukt.




Geelpootmeeuw

We liepen verder en zagen een geelpootmeeuw overvliegen, deze soort is helemaal niet zo zeldzaam in Zuid-Frankrijk. Je kan de geelpootmeeuw herkennen aan zijn gele poten. Toen we deze soort zagen overvliegen, kon ik geen foto maken, maar later op een andere plek, had ik deze soort prachtig kunnen fotograferen. Hier de foto:




Kleine zilverreiger

We liepen verder en liepen langs een klein slootje, in dat slootje stond een foeragerende kleine zilverreiger. Deze soort hadden we heel veel gezien in de Camargue. Je kan de kleine zilverreiger herkennen aan zijn zwarte snavel.



En iets daarna zagen we een vogel die ik niet had verwacht, namelijk de:

Italiaanse kwikstaart

We zagen een gele kwik zitten op een stukje gras, we wisten niet helemaal zeker welke gele kwik het was, de witkeelkwik, iberische kwik, italiaanse kwik of toch een normale gele kwik. Na goede foto's te hebben gemaakt en later te hebben uitgezocht bleek het een italiaanse kwikstaart. De foto die ik heb gemaakt:




We liepen verder en zagen één van de mooiste vogels van de wandeling, namelijk de:

Duinpieper

Hij liet zich prachtig zien, hij kwam aanvliegen en we dachten dat het een veldleeuwerik was, want er waren ook heel veel veldleeuweriken. Maar na goed bekijken en mooie foto's te kunnen maken bleek het een prachtige duinpieper die heel dichtbij zat. Wat een vogel! en ook nog zo dichtbij!


We liepen verder en zagen twee witte vogels staan, het waren twee:

Kluten

Ze stonden wel een beetje verweg, maar een kluut is een heel herkenbare vogel, meteen dat zwart en witte wat eruit springt. Ze waren aan het rusten in een soort bloem. Je kan de kluut herkennen aan zijn zwart witte verenkleed en aan zijn lange gebogen snavel.

Graszanger

Ik had al gedacht dat we deze soort zouden zien, maar we zagen hem echt heel veel. Eerst hoorde we deze soort alleen, maar later liet deze soort zich ook prachtig zien. De graszanger is een redelijk klein vogeltje. Verder kan je hem herkennen aan zijn gestreepte verenkleed (ook op het hoofd) De tweede foto hebben wij gemaakt, helaas geen goede kwaliteit omdat deze soort heel verweg zat, verder zagen we deze soort alleen overvliegend.








We liepen verder en zagen twee stern langsvliegen, het waren twee:



Grote sterns

We zagen ze eerst overvliegend, maar later ook een paar zittend gezien. In de vlucht is de grote stern een heel sierlijke stern met lange vleugels. De grote stern heeft een zwarte snavel, maar geen dikke zoals de lachstern, maar een dunne. Het snavelpuntje is geel.


Toen waren we aangekomen bij het grote water, we zagen flamingo's, zwarte ibissen, steltkluten en één nieuwe soort voor de lijst (van de vakantie) dat was de:


Bonte strandloper

Het was een groep, ze zaten heel verweg, dus helaas kon ik niet zien of er een krombekstrandloper, temmincks strandloper of kleine strandloper tussen stond. Maar een groep bonte strandlopers is ook leuk. De onderste foto is van de groep die ik zag, helaas zaten de bonte strandlopers heeeeeeeeeeel verweg, daarom heb ik geen goede foto kunnen maken.


 




Toen liepen we verder en zagen we twee overvliegende:

Witwangsterns

Ze vlogen over, je kon de duidelijke witte wangen zien, het waren de enige witwangsternen die ik zag in de Camargue. Je kan de witwangstern herkennen aan zijn witte wang en aan zijn donkere buik.


Dwergmeeuw

We liepen verder, en ik zag een stern. Ik kon hem maar niet op de foto zetten, toen vloog die weg. Later zag ik weer '' een stern'' en ik dacht '' die is dezelfde als van daarnet'' ik probeerde hem op de foto te krijgen, maar het lukte niet. Ik heb twee goede foto's kunnen maken, en we liepen weer verder zonder de vogel goed te hebben bekeken. Later bekeek ik de foto's en zag ik dat het een overvliegende dwergmeeuw was. Waarschijnlijk een dwergmeeuw op vogeltrek, anders zou ik deze soort hier niet zien. Helaas vloog hij heel hoog dus ik heb geen goede foto, maar wel een foto. Je kan de dwergmeeuw (man) herkennen aan zijn zwarte hoofd. De dwergmeeuw heeft een klein snaveltje en hele bolle vleugels (zie foto)




we liepen verder, en we zagen nog een lifer, de:

Iberische kwikstaart

Hij zat op de top van een plukje gras. Eerst dachten we dat het een gewone gele kwik was, maar daarna zagen we een witte keel en een aanwezige wenkbrauwstreep, dus een Iberische kwikstaart!




We liepen verder en we hoorde iets wat ik niet herkende, het bleek een lifer te zijn, namelijk de:


Grauwe gors

We hadden niet aan zien komen dat we deze soort zagen, helaas zat hij heel verweg dus we hebben geen goede foto's, het was een heel duidelijke grauwe gors, want hij was heel grauw, en groot. Ook zagen we een grote snavel, kenmerkend voor de grauwe gors. De bovenste foto is van een grauwe gors die iemand anders heeft gemaakt, de onderste heb ik gemaakt. De foto is niet heel erg mooi want hij zat heel verweg, maar er is wel een duidelijke grauwe gors op afgebeeld.



De foto van de grauwe gors die wij hebben gemaakt



Onze dag kon niet meer stuk, een lang stuk zagen we geen nieuwe vogels meer, totdat weer een nieuwe soort zagen, namelijk de: 

Visdief

We zagen deze soort overvliegen, we waren nog even aan het twijfelen, maar toen ging deze soort roepen en hoorde we de duidelijke roep van de visdief. Je kan de visdief herkennen aan zijn rode snavel met zwarte puntje op het einde.

Toen besloten we terug te gaan, we zagen veel vogels, maar geen nieuwe. We zagen veel flamingo's, zwarte ibissen, gierzwaluwen, kleine zwartkop, cetti's zangers, nachtegalen en we hoorde weer de grauwe gors. Toen kwamen we weer aan bij de plek waar we eerder de duinpieper en de italiaanse kwikstaart zagen, we wisten niet of we nog die kant op zouden gaan want wie weet wat we nog zouden zien, we besloten nog even het ommetje te maken. 

Eerst zagen we twee kleine zilverreigers en een paartje krakeenden. Maar toen we aankwamen bij die interessante bosjes, zagen we de mooiste vogel van de vakantie (vind ik) namelijk de:

Brilgrasmus

Het was mijn grote doel om te zien in de Camargue, het was ook al het doel van vorig jaar, toen hadden we deze soort helaas niet gezien. Deze soort zat ook redelijk dichtbij, maar ik heb niet echt goede foto's kunnen maken, want ik was helemaal aan het trillen. Uiteindelijk was de foto die hieronder is afgebeeld de beste foto geworden. Je kan de brilgrasmus herkennen aan zijn brilletje bij zijn hoofd, een soort wenkbrauwstreep. Ook heeft de brilgrasmus een herkenbare witte keel.



Na deze prachtige vogel waren we aangekomen bij de auto, wat een prachtige vogelwandeling met maar liefs 6 lifers! de dwergmeeuw, italiaanse kwik, iberische kwik, brilgrasmus, duinpieper en grauwe gors. 

Daarna gingen we naar een berggebied grensend aan de Camargue (niet bedoelt als vogeluitje) maar zagen we toch twee hele coole vogels, hier de twee vogels!

We waren bijna op de top van de berg, en er kwamen twee roofvogels langsvliegen, Het waren twee hele mooie:

Havikarenden

we zagen een heel wit verenkleed, we wisten niet welke vogel het zou kunnen zijn, misschien slangenarend? nee te groot of steppe kiekendief? nee ook niet, hij is te wit. Toen ik later op waarneming keek, zat er een paartje havikarend in de omgeving, het waren dus twee havikarenden, super blij met deze vogel! weer een lifer! De havikarend is een redelijk zeldzame vogel in Europa, dus ik was heel blij met deze soort. Helaas heb ik geen scherpe foto want ze vlogen heel snel voorbij.




We liepen verder en zagen nog een mooie soort, namelijk de:

Vale gierzwaluw

Hij vloog heel snel over, maar het was een duidelijke vale gierzwaluw. We hadden deze soort een keer eerder gezien, dus geen lifer. Maar nog steeds een prachtige vogel! Van deze vogel had ik geen foto kunnen maken, maar wel een mooie foto van het uitzicht op de top.



Dag 3

Helaas moesten we de Camargue alweer verlaten, maar we gingen nog langs de Crau, een woestijn ten oosten van de Camargue. De crau is de enige woestijn in Europa, ik ging naar het nationale park. Als je daar heen wilt moet je tickets kopen. 

We kwamen aan en hoorde al meteen een nachtegaal en een grauwe gors, in het veld zaten een helehoop koereigers, misschien wel een groep van dertig vogels.

de eerste nieuwe vogel die we zagen was de:

Kuifleeuwerik

Deze soort zat op een paaltje langs de weg, eerst twijfelde ik nog tussen de kleine kortteenleeuwerik. Iets later was er een hele mooie kuif zichtbaar. De kuifleeuwerik is een redelijk bruine leeuwerik, deze soort is ook te herkennen aan zijn grote kuif. De foto hieronder, heb ik gemaakt, helaas is het geen goede kwaliteit (wazig) want de kuifleeuwerik zat nogal verweg.




we liepen verder en zagen onze achtste lifer van deze drie dagen, de:

Zomertortel

We zagen ze langsvliegen, twee zomertortels. Je zag duidelijk hun bruine lichaam. De zomertortel is een redelijk kwetsbare duif en ook bestwel zeldzaam in Nederland, daarom waren we blij om deze soort te zien. De zomertortel is te herkennen aan zijn bruine verenkleed, en ook aan zijn rode oog.



We liepen weer verder en zagen een zwaluw overvliegen, een:

Oeverzwaluw

Gek genoeg had ik deze soort ook nog niet gezien. Je zag een duidelijk bruin wit verenkleed. Ik had het niet verwacht dat ik deze soort hier zou zien. Je kan de oeverzwaluw herkennen aan zijn bruine verenkleed. Helaas heb ik deze vogel niet op de foto kunnen zetten.

We liepen verder, en zagen mijn grootste doel van dit uitje namelijk de:

Griel

Eerst zagen we deze soort langsvliegen, daarna zagen we hem heel verweg zitten. Ik heb geen goede foto's kunnen maken want hij zat echt heel verweg. Je kan de griel herkennen aan zijn bruine verenkleed, en aan zijn kip- achtige vorm. De onderste foto van de griel heb ik gemaakt, helaas niet echt een herkenbare foto.






Dat was de laatste vogel die ik had gezien tijdens dit avontuur. 9 lifers gezien!!!

Populaire posts

Afbeelding

Roodborsttapuit

Afbeelding

Dwergstern